Tips på hur du får bättre hastighet på ditt bredband

Ett snabbt bredband är idag något som de allra flesta har behov av och det finns inte mycket som är så irriterande när hastigheten inte räcker till. Det laggar på Netflix, nedladdningar tar lång tid och det går segt när du surfar på nätet.

Ett otroligt bra verktyg som du måste ha koll på om du tycker att du har för långsamt internet är tjänsten “Bredbandskollen”. Den är helt gratis och låter dig helt enkelt mäta hur snabb uppkoppling du har. Börja alltid med att testa via Bredbandskollen så får du svart på vitt om din uppkoppling verkligen är långsam. Jämför vilken hastighet du betalar för och den hastighet som du verkligen kommer upp i. Skiljer det mycket så kontaktar du din leverantör och påtalar detta. Tänk på att du kan behöva göra en serie av mätningar då en enskild mätning kan vara påverkad av yttre faktorer.

Lite beroende på vad du har för typ av bredband så finns det lite olika saker du kan göra för att få en bättre hastighet på ditt bredband hemma i din bostad.

Om du har ett mobilt bredband

Ett mobilt bredband använder sig, som namnet antyder, av mobilnätet för att leverera internet till dig. Det innebär att du är beroende av en god mobiltäckning för att hastigheten ska bli optimal när du exempelvis surfar på nätet eller kollar på Youtube.

Om du inte tycker att hastigheten är tillräckligt bra så kan du alltid prova att välja ett mobilt bredband från en annan leverantör. Idag har nästan inga abonnemang någon bindningstid, så ett byte brukar faktiskt inte vara speciellt krångligt. Då kan du också passa på att göra en prisjämförelse och se om du kan påverka priset på ditt mobila bredband.

I skrivande stund så är det ingen av operatörerna i Sverige som erbjuder mobilt bredband via 5G-nätet, men detta är givetvis något som är på gång. Anledningen till att det dröjer är att det än så länge bara finns 5G-täckning i en väldigt liten del av landet. När detta lanseras på bred front så kommer det vara ett enkelt sätt att öka hastigheten på sitt mobila bredband.

Om du bor i villa kan du också undersöka möjligheterna att skaffa en fiberanslutning. Det kostar förvisso ganska många tusenlappar i installationskostnad, men å andra sidan får du en väldigt stabil och pålitlig internetanslutning med möjlighet till riktigt höga hastigheter. Börja med att kontakta din kommun och kolla hur planerna för fiberutbyggnaden ser ut och vem det är som ansvarar för den. Sedan gör du en intresseanmälan och hoppas på det bästa.

Tips på hur du får bättre hastighet på ditt bredband

Om du har fiber

Om du har en fiberanslutning så finns det väldigt goda förutsättningar för att du ska kunna ha ett riktigt snabbt internet hemma. Men om du upplever att din fiberanslutning inte är tillräckligt snabb så finns det några saker du kan göra.

Först av allt måste du kolla så att du inte har något tekniskt problem som gör att du inte kommer upp i den hastighet du önskar. Ofta har du fått din utrustning från din fiberleverantör, och för de mesta kan de felsöka den på distans. Så börja med att kontakta kundtjänst och se om de kan se ifall något har blivit fel.

Nästa pryl i kedjan att kontrollera är din router. En dålig router kan ha väldigt stor påverkan på hastigheten som du upplever när du streamar eller surfar. Testa att koppla din dator direkt till nätverksuttaget på ditt “bredbandsmodem” och se om det går snabbare då. I så fall är det läge att skaffa sig en ny router. Satsa inte på någon av de allra billigaste routrarna, utan gå upp åtminstone ett steg i pris. Det brukar vara värt pengarna och du får grejer som du vet att du kan lita på.

Fiberleverantörerna brukar erbjuda olika typer av abonnemang där du kan välja hur hög hastighet du vill ha på ditt internet. Så ett tips om du upplever ditt internet som långsamt är att uppgradera till nästa storlek på abonnemang. Givetvis gör detta att din månadskostnad ökar, men eftersom ett snabbt internet eliminerar väldigt många problem så tycker de flesta att det är värt det. 100 Mbit/s bör vara en hastighet som räcker för de allra flesta, men många fiberleverantörer erbjuder ännu högre hastigheter än så.

Vad påverkar den upplevda hastigheten

Den hastighet som levereras in till din bostad ska delas av alla enheter som är anslutna till din router. Om barnen sitter på sina rum och kollar på film på sina surfplattor, samtidigt som du sitter i soffan och ska kika på Netflix - ja, då kan det bli “trångt” om utrymmet. Har du inte möjlighet att skaffa ett snabbare internet så kan det vara läge att sänka visningskvaliteten, eller komma överens om vissa tider så att inte alla streamar video samtidigt.

Om du har ett mobilt bredband så är det ännu mer saker som kan påverka hastigheten. Eftersom du får ditt internet via mobilnätet så kan saker som belastningen på nätet och till och med väder och vind göra att din hastighet blir lägre. Det du kan göra är att försöka flytta ditt mobila bredband till en annan plats i bostaden där mottagningen kanske är bättre - gärna nära ett fönster.

Sammanfattning

Om du upplever att din uppkoppling till internet är för långsam så ska du alltid börja med att mäta upp hastigheten med det kostnadsfria verktyget Bredbandskollen. Då ser du direkt om kommer upp i den hastighet som din leverantör har lovat och som du betalar för.

Det är också viktigt att du kontrollerar din tekniska utrustning om du inte kommer upp i önskad hastighet. Exempelvis kan en router vara en riktig flaskhals som gör att du inte kommer upp den hastighet som du borde.

Får du inte ett tillräckligt snabb internet med din nuvarande leverantör så återstår det bara att byta. Kolla upp om du kan få en fiberanslutning (om du inte redan har det), eller se till att skaffa ett mobilt bredband som fungerar bättre där du bor.

Våra favoriter för mellandagsrea

1. Tre

  • Bredband via 3G, 4G & 5G
  • Poäng: 4.7/5

2. Chilimobil

  • Bredband via 3G, 4G & 5G
  • Poäng: 4.5/5

3. Hallon

  • Bredband via 3G, 4G & 5G
  • Poäng: 4.4/5

4. Ownit

  • Bredband via Fiber
  • Poäng: 4.3/5

5. Boxer

  • Bredband via Fiber
  • Poäng: 4.2/5

6. Telenor

  • Bredband via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G
  • Poäng: 4.0/5

7. Tele2

  • Bredband via Fiber, Kabel-TV (ComHem), 2G, 3G, 4G & 5G
  • Poäng: 4.0/5

8. Comviq

  • Bredband via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G
  • Poäng: 3.8/5

9. Allente

  • Bredband via Fiber
  • Poäng: 3.7/5

10. Telia

  • Bredband via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G
  • Poäng: 3.6/5